12. maj, 2015

Fiber i Gållösa?

Igår hölls en informationsträff på Ekbacken för Tryserumsbor om hur man skaffar fiber till landsbygden. Tomas Zingmark från Valdemarsviks kommun och kommunikationsoperatörföretaget Zitius höll i föredraget och svarade på frågor.

Vill man ha fiber draget till sitt hus, får man betala själv om man bor på landet. Detta kostar hutlöst mycket pengar. Man kan gå ihop i byalag där man gemensamt gräver och betalar fiberanslutningen till närmaste växel eller nod. Till detta får man 60 % i bidrag.

Växel finns i Valdemarsvik och i Tryserums by och nod finns i Grännäs och i Sjögärdet.

Det viktigaste i detta skedet är att man anmäler sitt intresse för bredband på kommunens hemsida. Intresseanmälan är inte bindande. Detta används sedan när ett byalag ska göra förstudien för fiberdragningen. Kommunen och Zitius hjälper byalaget att hitta närmaste anslutning och göra geografiska begränsningar.

Uppföljningsmöte kommer antagligen hållas efter detta inledande möte på initiativ av Göran Karlsson, Magnus Adolfsson och Bror-Tommy Sturk.

Fiberanslutning verkar vara den enda lösning för tillfället. Vi bor för långt ifrån växel för att få riktigt bra bredband via telefonnätet och 4 G fungerar halvbra. Telia hotar med att man måste ha fiber för att i framtiden kunna ta del av kommunikation via telefon, TV, radio, internet och larm.

Dela den här sidan