8. jul, 2015

Konfirmationsbibel från 1865

I min forskning av mitt eget hus, Nannyhill, hoppades jag hitta ägaren till en gammal bibel vi fann på vinden; Maria Wilhelmina Andersdotters konfirmationsbibel.

Maria föddes 1850 på Solvik i Björsäter socken i Åtvidabergs kommun av rusthållare Anders Andersson och Brita Stina Jansdotter bland sju syskon. När Maria är åtta år dör hennes far. Samma år som hon konfirmerar sig, 15 år gammal, gifter modern om sig och flyttar till Kaggebo i Östra Ed. Maria verkar inte kunna bestämma sig om hon ska bo hos modern eller bo kvar på Solvik och flyttar några år fram och tillbaka.

22 år gammal gifter hon sig med hemmabrukaren Nils Gustaf Nilsson i Målen i Ukna och flyttar dit. Nu hoppas man den faderlösa och rastlösa flickan ska komma till ro. Men första och andra barnet, som kommer tätt efter varandra, idiotförklaras, och vid födseln av tredje barnet dör Maria. Två av barnen dör innan de hinner bli 20 år och den tredje, som är idiot, får flytta till ålderdomshemmet vid relativt ung ålder.

Varför Marias konfirmationsbibel finns på Nannyhill kommer inte fram av kyrkböckerna. Kanske köptes bibeln på auktion av någon som senare bott i huset.

Dela den här sidan